Opracowanie na podstawie wydania doc. dr hab. med. M. Jarosza i prof. dr hab. med. J. Dzieniszewskiego.
Większość osób stosujących dietę optymalną stara się odstawić leki , które dotąd zażywali. Niestety nie zawsze się to da zrobić od razu. Bywa tak, że pewne leki trzeba stosować jakiś dłuższy czas nawet po przejściu na żywienie optymalne. Kluczem powodzenie diety jest konsekwencja w jej stosowaniu. Ta konsekwencja powinna dotyczyć głównie proporcji spożywanych pokarmów oraz ich ilości . Zauważam, że pacjenci generalnie za dużo zjadają .To wiąże się nie tylko z brakiem spadku wagi ciała, ale także z brakiem poprawy stanu zdrowia. Wtedy też trudno odstawić leki.
Wiele dolegliwości pacjentów jest skutkiem interakcji pomiędzy przyjmowanymi lekami. Na negatywne następstwa tych działań narażeni są zwłaszcza ci pacjenci, którzy są leczeni z powodu kilku chorób wieloma różnymi lekami. Z badań ostatnich lat wyłonił się kolejny problem – wcześniej zupełnie niedostrzegalny. Uzyskano istotne dowody na to, że niebezpieczne interakcje mogą zachodzić również między lekami a żywnością . Skutkiem tych interakcji mogą być istotne następstwa kliniczne : brak lub zmniejszenie efektów terapeutycznych albo wystąpienie niebezpiecznych powikłań , jak zaburzenia przewodzenia i rytmu serca oraz gwałtowny wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Aspekt terapii , związany z wpływem składników żywności na działanie leków, bardzo często nie jest brany pod uwagę podczas przekazywaniu choremu informacji na temat zażywania leków. ( dotyczy to również żywności uznawanej powszechnie za zdrową). W chwili obecnej dane nie obejmują kompleksowo wielu powiązań pomiędzy żywnością a lekami. Są one zawężone do pojedynczych leków lub grup chemioterapeutyków.
Zmniejszenie wchłaniania leków.
Obecność pokarmu w żołądku zmniejsza istotnie lub opóźnia wchłanianie niektórych leków , zwłaszcza antybiotyków i sulfonamidów. Czasem może wchłonąć się tylko część dawki, lub być wydalony z przewodu pokarmowego zanim dojdzie do jego wchłonięcia. Dzieje się tak, ponieważ lek może ulec wytrąceniu przez różne związki znajdujące się w żywności , przejść w formę nierozpuszczalną lub ulec związaniu przez niektóre składniki pokarmowe np. błonnik. Wiele składników pokarmowych jak polisacharydy, białka i szereg związków wielkocząsteczkowych adsorbuje leki, powodując zmniejszenie lub zwolnienie wchłaniania. Produkty zawierające duże ilości jonów wapniowych np. mleko, sery, jogurty mogą zmniejszyć lub całkowicie uniemożliwić wchłanianie niektórych leków, ponieważ tworzą z nimi sole wapnia, które są nierozpuszczalne w wodzie. Fluorochinolony i tetracykliny – stosowane w leczeniu infekcji dróg oddechowych i moczowych, przyjmowane w czasie spożywania mleka lub twarogów i innych przetworów mlecznych , które obniżają ich stężenie we krwi o ok.50% tracą swoje działanie terapeutyczne. Podobne niekorzystne zjawisko zaobserwowano w przypadku leku Didronel, stosowanego w leczeniu osteoporozy i hiperkalcemii nowotworowej. Oceniono ,że powinna być zachowana co najmniej 2 godzinna przerwa pomiędzy przyjęciem wymienionych leków a spożyciem posiłków zawierających dużo wapnia. Mleko zmniejsza też pH w żołądku, co może doprowadzać do rozpuszczania otoczek tabletek w żołądku ( a nie w jelicie cienkim) i uwolnienia z niej leku, który powoduje silne podrażnienie błony śluzowej . Innym przykładem zmniejszonego wchłaniania leku jest popijanie preparatów żelaza np. Hemofer, Askofer kawą lub herbatą. Taniny obecne w herbacie tworzą z żelazem bardzo trudno wchłaniające się związki. Opóźnia to leczenie anemii. Podobnym typem interakcji jest popijanie leków sokami cytrusowymi. Zawarty tam kwas cytrynowy adsorbuje np. erytromycynę benzylopenicylinę, utrudnia ich wchłanianie, może być przyczyną nieskuteczności leczenia niektórych zakażeń bakteryjnych. Niektóre interakcje mogą być bardzo niebezpieczne. Dotyczy to produkty uważane za bardzo zdrowe zawierające dużo błonnika np. płatki owsiane, otręby. Błonnik powoduje adsorbcję preparatów naparstnicy np. Digoxin, Bemecor stosowanych w leczeniu niewydolności krążenia i zaburzeniach rytmu serca oraz leków antydepresyjnych. W przypadku pierwszej grupy leków interakcja może doprowadzić do zaostrzenia niewydolności krążenia lub wystąpienia powikłań zatorowych np. udaru mózgu, zaś w przypadku drugiej grupy leków – stworzyć potencjalną możliwość samobójstwa pacjenta. Niebezpieczna może być również interakcja leku przeciwpadaczkowego – fenytoiny z takimi składnikami jak: kazeiniany, karagen, skrobia kukurydziana czy tez olej kokosowy. Obniżają one o ok. 50%stężenie fenytoiny we krwi. Opisano też wiele przykładów gorszego wchłaniania lekó, gdy spożywane są one w czasie jakiegokolwiek posiłku. Zjawisko to jest bardziej nasilone gdy posiłek zawiera dużą ilość węglowodanów złożonych. Prawdopodobnie związki polisacharydowe wiążą silnie niektóre leki tworząc trudno wchłaniane kompleksy. Dotyczy to także leków przeciwwirusowych oraz niektórych leków niesteroidowych przeciwzapalnych, np. stosowanych w leczeniu zapalenia stawów, zmian zwyrodnieniowych stawów i mięśni.
Zmniejszenie wchłaniania leków mogą powodować też różnego rodzaju substytuty żywności, suplementy , odżywki. Przykładem jest olestra , będąca substytutem tłuszczu zawartym w wielu produktach spożywczych. Hamuje one wchłanianie wit. A i E stosowanych np. w leczeniu trądziku, łuszczycy, niepłodności , chromaniu przestankowym. Olestra ogranicza możliwość rozpuszczania tych witamin w tłuszczach ,powodując zmniejszenie skuteczności leczenia.
Zwiększenie wchłaniania leków.
Lepsze wchłanianie , prawie zawsze , powoduje zwiększenie stężenia leku we krwi i zwiększenie jego skuteczności . Nasilenie interakcji jest indywidualne i zależy od wielu czynników : motoryki przewodu pokarmowego ,pH soku żołądkowego, samej choroby . Zwiększone wchłanianie niektórych leków zależy głównie od zawartości tłuszczu w posiłkach. Interakcja jest szczególnie nasilona gdy spożywa się smażone jajka, bekon, masło smalec , tłuste przetwory mleczne .Tłuszcze zawarte w posiłku nasilają i przyspieszają wchłanianie leków o dużej lipofilności , co powoduje ,że leki te sa bardzo dobrze rozpuszczalne w tłuszczach emulgowanych przez kwasy żółciowe. Opisane są interakcje z tłuszczem pokarmowym leków przeciwgrzybiczych, niektórych leków stosowanych w leczeniu infekcji pasożytniczych, leków psychotropowych- zwłaszcza trójpierścieniowych leków antydepresyjnych, np. amitryptylina, imipramina, beta-adrenolityków- np. metoprolol, atenolol, propranolol, trasicor i i niektórych leków hipotensyjnych.
Posiłki z dużą zawartością tłuszczu zwiększają wchłanianie leków przeciwpasożytniczych , jak Zentel, Vermox, mogą narazić chorego na wystąpienie objawów niepożądanych, pod postacią bólów i zawrotów głowy, kaszlu łysienia, świądu i zmian skórnych. Bardzo niebezpieczne interakcje zachodzą pomiędzy tłuszczami a niektórymi preparatami teofiliny. Wzrost stężenia tego leku we krwi może być przyczyną tachykardii, zaburzeń rytmu serca (skurcze dodatkowe), hipotonii ,bólów głowy oraz zaburzeń snu. Na równie niebezpieczne konsekwencje wzrostu stężenia leków antydepresyjnych we krwi narażeni sa pacjenci zażywający amitryptylinę lub imipraminę tuż przed jedzeniem, w czasie jedzenia lub po spożyciu posiłków zawierających tłuszcze. Mogą wystąpić u nich zaburzenia świadomości , napady drgawek, zaburzenia snu oraz spadek ciśnienia tętniczego krwi. Nieświadomość istnienia interakcji pomiędzy lekami a posiłkami bogatotłuszczowymi może spowodować szereg groźnych objawów , takich jak zwolnienie czynności serca, zaburzenia przewodzenia (pod postacią bloku przedsionkowo- komorowego II lub III stopnia), niedociśnienie twtnicze, oraz niewydolność serca u chorych leczonych beta-adrenalitykami.
Niektóre leki powszechnie dostępne mogą teoretycznie stworzyć ryzyko rozwoju przewlekłych chorób ośrodkowego układu nerwowego. Przykładem są leki alkalizujące, przyjmowane przewlekle przez chorych z powodu zgagi i nudności w przebiegu choroby refluksowej żołądka. Zawierają one w swoim składzie aluminium, który prawie się nie wchłania z przewodu pokarmowego. Jeżeli jednak leki te popijane są sokiem pomarańczowym, wchłanianie aluminium znacznie wzrasta. Wykazano 10-krotnywzrost jego stężenia we krwi. Przypuszcza się ,że wysokie stężenie aluminium we krwi wywołuje u niektórych chorych dializowanych i przyjmujących leki alkalizujące – otępienie umysłowe. Przeprowadzenie badań wyjaśniających, czy rzeczywiście u chorych, popijających alkalia sokiem pomarańczowym , dochodzi do zmian mózgowych- jest praktycznie z powodów metodycznych i etycznych niemożliwe. Słusznym , wydaje się jednak przestrzeganie przed tą interakcją chorych przyjmujących leki alkalizujące, zawierające aluminium. Np. Alusal, Alugastrin, Maalox.
Ważnymi czynnikami decydującymi o ilości i działaniu leków jest ich metabolizm oraz szybkość eliminacji przez nerki i wątrobę. Omówienie tych kwestii jest bardzo obszerne i wykracza poza ramy tego artykułu. Reasumując , aby uniknąć wielu interakcji między lekami a posiłkami, zawsze najlepiej leki popijać przynajmniej 1 szklanką wody. Leki zażywać na 1 godzinę przed lub 2 godziny po posiłku, chyba że istnieje inne, podane w ulotce wyraźne zalecenie stosowania leków np. 15-30 min przed posiłkiem.
W Nowym Roku 2014 wszystkim naszym pacjentom życzymy wiele zdrowia i wszystkiego co dobre.
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481