Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.
Są osoby, które, źle czują się po zjedzeniu Np. jajek na twardo, czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuł wśród osób chorych na cukrzycę.
Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszej diecie za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność a nawet skurcze jelit.
Pomidory, ogórki zielone i cebula, są uznawane za przez pacjentów za jedne z najzdrowszych warzyw i często goszczących na naszych stołach, ale i one mogą źle wpływać na nasz żołądek. Ich spożywanie nasila się chorobę refleksową żołądka (szczególnie cebula, której jedzenie w nadmiarze może nawet przyczynić się do powstawania refleksu i uczucia ciężkości w żołądku.
Jeśli lubimy cebulę możemy ją jeść w postaci gotowanej, Np. zupa krem cebulowa z dodatkiem żółtek i śmietany. Polecam jest przepyszna.
Zrezygnujmy z zielonych ogórków na rzecz kiszonych. Popularna mizeria oprócz walorów smakowych nie jest szczególnie bogata w witaminy. W ponad 90 % składa się z wody, zaś ogórki kiszone to spora gama witamin a przy tym jest naturalnym probiotykiem. Warto zaznaczyć, że najlepsze są oczywiście te uprawiane na naturalnych nawozach. Pomagają w trawieniu i przyśpiesza perystaltykę jelit.
Dzięki dużej zawartości witamin (w ogórkach kiszonych zawiera się dwa razy więcej witaminy C, witamin z grupy B, odpowiedzialnej za zachowanie młodego wyglądu witaminy E oraz witaminy K) sprzyjają one odporności i poprawiają kondycję całego organizmu. Zawierają antyoksydanty, dzięki czemu skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Ogórki kiszone są też lekkostrawne, w przeciwieństwie do ich konserwowego odpowiednika czy ogórka zielonego. W zasadzie nie znam osób, które nie tolerują ogórków kiszonych.
Brokuł to warzywo cieszące się dość dużą popularnością wśród pacjentów. Brokuły zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który spożywamy w dużej ilości u osób z problemami układu pokarmowego powoduje wzdęcia, skurcze jelit, rozstrój żołądka a w najgorszym wypadku stany zapalne jelit.
Takie same dolegliwości powodują też karczochy, kukurydza, warzywa krzyżowe (np. kapusta, kalafior, jarmuż, fasola, groch, soczewica i brukselka. Pacjenci którzy zaś chorują na niedoczynność tarczycy powinni te warzywa spożywać w umiarkowanej ilości gdyż warzywa te zawierają substancje, które zaburzają wchłanianie jodu i sprzyjają powstawaniu wola. Czosnek przez wszystkich prawie uważany za cudowny lek o różnorakim, silnym działaniu , podnosi odporność, pomaga zwalczać infekcje, obniża poziom cholesterolu.
Dla wielu osób jest ciężkostrawny, może powodować wzdęcia, rozrzedza krew i może powodować krwawienia, nie powinni się nim zajadać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Na dyskomfort żołądkowy uskarżają się pacjenci po zjedzeniu serów takich jak:
CAMEMBERT, czyli sery pleśniowe, czy źle wpływają na nasz żołądek? Mając problemy z refluksem, powinno się ich unikać, mogą wywoływać zgagę i niestrawność. Nie powinny też ich jadać osoby z migreną, gdyż zawierają związek chemiczny tyraminę ,która podnosi ciśnienie tętnicze krwi oraz nagły skurcz naczyń krwionośnych.
MLEKO -Jest źródłem takich witamin jak A, B2, D i E. Ale mówimy o mleku naturalnym nie o tym ze sklepu z kartonika czy woreczka foliowego. Sporo osób ma nietolerancję laktozy, która przy spożywaniu mleka i jego przetworów objawia się bolami brzucha, biegunkami i mdłościami.
Może wystąpić choroba Leśniewskiego- Cohna, kamienie żółciowe i nerkowe, migrena czy też otyłość.
Mleko nie jest dobre dla kości, wytwarza duże ilości kwasów w żołądku a te z kolei powodują utratę wapnia. Musimy pamiętać, że nabiał nie jest cudownym pożywieniem, wręcz przeciwnie przyczynia się do wielu chorób. Szukajmy źródeł wapnia z sezamu, nasion słonecznika, suszone figi, orzechy brazylijskie, migdały.
SUSZONE OWOCE, są zdrowe, pod warunkiem, że osoba, która je spożywa nie ma ku temu przeciwskazań (refluksy, wzdęcia) oraz gdy mamy pewność, że owoce nie są nafaszerowane cukrem, konserwantami i dwutlenkiem siarki.
NAPOJE Z LODEM – Lód wydaje się niegroźny, jednak osoby, które mają, na co dzień problemy z trawieniem powinny unikać picia zbyt zimnych lub zbyt ciepłych napojów. Enzymy trawienne działają najlepiej w temperaturze od 0 do 40 st. C. Lodowate napoje źle działają na żołądek, gdyż praca żołądka zostaje wzmożona, Żołądek musi wyrównać różnicę w temperaturach. W rezultacie możemy odczuwać ból w jego okolicach. Na wrażliwy żołądek zdecydowanie lepiej jest pić letnią wodę z plasterkiem cytryny i szczyptą soli himalajskiej lub kłodawskiej . ( Taką sól dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością ).
Czarna herbata pita na czczo, często jest przyczyną niestrawności, złego samopoczucia i uczucia dyskomfortu w żołądku. Natomiast u osób z chorobą refluksową, wywołuje zgagę, a nawet silne bóle brzucha.
Przyprawy, choć poprawiają smak wielu potraw to nie wszystkie są zdrowe, np.: pieprz
w nadmiarze może szkodzić wątrobie, i podrażniać przewód pokarmowy. Jego spożywanie nie jest polecane osobom cierpiącym na choroby nerek.
Zaś papryka, chilli, musztardy, ketchup czy też sosy na bazie octu w większych porcjach mogą podrażniać wątrobę i wywołać skurcze jelit.
Jajka- najbardziej wartościową częścią jajka jak już wiemy jest żółtko które nie jest ścięte, dlatego warto jeść jajka na miękko lub sadzone z płynnym żółtkiem. Najlepiej zjadać same żółtka. Jajko gotowane dłużej niż 7 minut traci 50 % wartości odżywczych.
Im bardziej ścięte białko, tym trudniejszą pracę mają enzymy w naszym żołądku. Natomiast żółtko nie powinno być ścięte, bo w nim są aktywne fosfolipidy, peptydy. Im bardziej ścięte żółtko, tym więcej ich ulega denaturacji
Najważniejsze jest zachować zdrowy rozsądek, obserwować swój organizm, zmiany w diecie wprowadzać stopniowo obserwując reakcje tak aby móc wykluczyć produkty nasilające dolegliwości. Nie każdy produkt musi sprzyjać naszemu zdrowiu nawet gdy uważany przez innych uchodzi za wyjątkowy. Każdy z nas jest inny i o tym musimy pamiętać. Nagrodą zaś będzie lepsze samopoczucie i komfort naszego życia.
Salvador Dali- powiedział
„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”
Zapraszamy do lektury i zapoznania się z naszymi artykułami
pozdrawiamy optymalni-katowice.pl
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481