Kolagen to bardzo ciekawe białko. Jest to główne białko tkanki łącznej naszego organizmu. To najbardziej zróżnicowane białko zarówno pod względem morfologicznym jak i funkcjonalnym.Kolagen ma specyficzny
Skład aminokwasowy. Zawiera w przeważającej części glicynę i prolinę oraz hydroksyprolinę i hydroksylizynę. Te dwa ostatnie powstają w procesie hydoksylacji enzymatycznej i wymagają obecności wysokiego stężenia witaminy C. Niedobór tej witaminy powoduje zablokowanie syntezy kolagenu.
Kolagen jest białkiem budującym większość narządów takich jak: skóra, kości, stawy, chrząstki, naczynia krwionośne, rogówka oka, stanowi sprężyste rusztowanie dla narządów wewnętrznych np. żołądka, nerek, wątroby.
Do zadań kolagenu należy łączenie komórek oraz utrzymywanie ich prawidłowego nawilżenia- zwłaszcza skóry i stawów. Jego cechą charakterystyczną jest rozciągliwość oraz wytrzymałość na urazy mechaniczne. Kolagen tworzy sprężyste rusztowanie, które służy umocowaniu narządów wewnętrznych. Zaburzenia odnowy kolagenu, w układzie odpornościowym stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia, ponieważ kolagen pełni również ważną funkcję obroną – ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii chorobotwórczych, toksyn środowiskowych, a nawet komórek nowotworowych. Z wiekiem niestety stopniowo tracimy zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych a od 26 roku życia wytwarzanie kolagenu zaczyna się zmniejszać. Niestety nowoczesne diety czy tak zwane pudełkowe, popularne wśród młodych ludzi często pozbawione są naturalnego kolagenu. Kolagen, bez niego organizm ma trudności z prawidłowym funkcjonowaniem a w dłuższym okresie możemy mieć poważne kłopoty z naszym zdrowiem. Pojawiają się często powtarzające się infekcje, różne reakcje alergiczne, których wcześniej nie było, następuje zanik pracy mięśni a także bóle i zwyrodnienia chrząstek stawowych, trudności z chodzeniem. Kości nie są wystarczająco osłonięte oraz wypełnienie wnętrza beleczkami kostnymi( stelażem) jest ubogie- osteoporoza. Kolagen odpowiedzialny jest za produkcję odpowiedniej ilości mazi stawowej, wpływa na stan chrząstki, poprzez zapewnienie jej twardości i elastyczności.
Niedobór białek kolagenowych powoduje także osłabienie i łamliwość włosów, włosy są zazwyczaj przerzedzone, policzki zapadnięte, ziemista sucha cera, u wielu osób może się objawiać ich wypadaniem, a nawet przedwczesnym łysieniem. Skóra u takich osób jest sucha i pomarszczona, zazwyczaj takie osoby wyglądają o kilkanaście lat starzej. U osób z niedoborem białka często pojawia się ospałość, trudność w koncentracji, brak lub osłabienie reakcji emocjonalnych, bóle i zawroty głowy.
W zasadzie od najmłodszych lat nasza dieta powinna obfitować w produkty bogate w kolagen i biorące udział w budowę struktur kolagenowych w połączeniu z witaminami C, A, E i siarką, będziemy mogli się cieszyć nie tylko pięknymi włosami i skórą, ale także nie będziemy narzekać na nasze stawy biodrowe, strzelające kolana, jesteśmy mniej podatni na złamania i urazy.
Galarety mięsne na wieprzowinie, racice, golonka, cielęcinie, drobiu wiejskiego. Salcesony, mało popularne wśród młodych ludzi, czy dobrej, jakości pasztety.
Warzywa i owoce, które wspomagają naturalną produkcję kolagenu w organizmie.
Porzeczki, żurawina, jagoda, malina papryka chili pietruszka zielona, owoce cytrusowe dla witaminy C, marchewka, dynia, buraki czy szpinak, jarmuż dla witaminy A, migdały, orzechy, awokado, pestki dyni, śledź, makrela to zaś witamina E, która jest nazwana witaminą młodości, jej brak to słaba odporność organizmu, starzenie się skóry, bóle mięśni, anemia.
Mięso, żółtka, serwatka z naturalnego mleka, cebula, por, czosnek to bogactwo siarki, zaś czerwone i fioletowe warzywa to antyoksydanty. Objawy związane z niskim poziomem siarki w organizmie dotyczą gorszego ukrwienia organizmu, pogorszeniem wzroku z możliwym rozwojem zaćmy. Może dojść do pogorszenia funkcji wątroby, obniżenia nastroju, apatii, zmęczenia, jak również przyczynia się do problemów ze stawami. Jak widzimy wszystkie te niedobory mogą prowadzić do katastrofalnych skutków zdrowotnych.
Pacjentka lat 68 od 15 lat, parająca” się żywieniem optymalnym i mająca swój dziwny punkt widzenia na dietę i porcje, które spożywa.
Przy wzroście 167cm, dziś waży poniżej 50kg.
Wcześniej spora nadwaga – ponad 80 kg. Żywiła się przez większość swojego życia bardzo chudym mięsem- głównie kurczaki i indyki, makaronem, ryżem, kluskami, kluskami na parze, pierogami, warzywami, owocami i słodyczami. Posiłki nie zawierały praktycznie w ogóle białek kolagenowych.
Efektem takiego odżywiania była nadwaga, nadciśnienie, bóle stawów, głównie kolan, bioder i kręgosłupa. To też skłoniło ją do zmiany diety. Kiedy zetknęła się z dietą dr. Kwaśniewskiego przez pierwsze 10 lat czuła się dość dobrze? Spadła waga ciała do ok. 65kg, ciśnienie się unormowało, ale bóle stawów od czasu do czasu jednak się pojawiały. Pacjentka przez ostatnich 5 lat bardzo ograniczyła białko w diecie – do 25-30g / dzień, tłuszczu też nie za dużo. Jej waga stopniowo obniżała się, aż osiągnęła 50kg. Przez ostatnie dwa lata kilkanaście razy była przeziębiona, bardzo szybko się męczy. Brak jej energii życiowej, ma obniżony nastrój Pogorszył się wzrok, widać zmętnienie tęczówki oka. Skóra jest bardzo sucha i pomarszczona, z bardzo licznymi przebarwieniami. Włosy cienkie, suche, łamliwe i wypadające. Bóle wszystkich stawów, zwłaszcza biodrowych. Jest zakwalifikowana do endoprotez biodrowych. Do poruszania musi używać balkonika lub kul. Kręgosłup uległ w ostatnich latach silnemu wykrzywieniu, powodując przymuszoną pozycję z pochyleniem do przodu. Obniżone napięcie mięśni powoduje poważne kłopoty z poruszaniem się. Powoli zmierza do samozagłady własnego organizmu.
Jest to obraz skrajnego niedożywienia. Przewlekły niedobór białek, nie tylko kolagenowych prowadzi do takiego stanu. Białka kolagenowe po 30r.życia powinny dominować w posiłkach. Jest niestety tak, że zjadamy zbyt dużo chudego mięsa, a kolageny bardzo ograniczamy. Nie można liczyć na to, że jeżeli przez krótki czas ( kilka miesięcy) zastosujemy większą ilość kolagenów, to nasz organizm się w pełni zregeneruje. Pewne , mocno zaawansowane zmiany morfologiczne są już nieodwracalne i nie da się tego naprawić zastosowaniem diety bogatokolagenowej. Jeżeli zauważamy u siebie pierwsze dyskretne objawy niedoborowe – np. powtarzające się infekcje, lub reakcje alergiczne -skórne , których wcześniej nie było –szukajmy pomocy lekarza wiedzącego.
Warto też wiedzieć ,że rozpad kolagenu jest stymulowany przez wysoki poziom kortyzolu. To jest bardzo ważna informacja. W dzisiejszych czasach, kiedy przewlekły stres towarzyszy prawie każdemu, a zwłaszcza młodym ludziom – i wówczas wydzielany jest w większych ilościach kortyzol.To przyspiesza rozpad białek kolagenowych prowadząc do wcześniejszego starzenia się i spadku odporności.
Pamiętajmy, że ilość białka zawsze musimy dostosować do wzrostu, wagi, ale też do aktualnego stanu zdrowia, wieku i istniejących chorób.
Nie ma dwóch jednakowych osób, chorób i diet. Każdy z nas jest inny i to, że ktoś tam spożywa 25-30 gr. białka to nie znaczy, że i my tak możemy, bo tak naprawdę nie widzimy, na co dzień jego talerza i co je.
Miejmy pokorę, rozsądek i wiedzę na temat diety i dajmy sobie pomóc, jeśli widzimy, iż nasz organizm przestaje dobrze funkcjonować a przecież wystarczy zmienić perspektywę widzenia. Ci, którzy zrozumieją dogłębnie jeden element, przeważnie osiągają lepsze wyniki od tych, którzy wprawdzie znają się na wszystkim, ale powierzchownie. Lepiej opanować jedno działanie do perfekcji niż wiele niedokładnie.
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481