Serek mascarpone-250g , śmietana -200g-30% , 30dkg truskawek, 25g biszkoptów , 1cukier waniliowy, 1galaretka cytrynowa, 25g rumu lub likieru. Serek mascarpone utrzeć z cukrem waniliowym, w 120g wrzątku rozpuścić galaretkę, zimną dodać pomału do serka, na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę. Do salaterki kładziemy część masy na to namoczone w rumie biszkopty, na biszkopty układamy ściśle truskawki lub inne owoce sezonowe, dodajemy resztę masy. Na wierzch resztę truskawek oraz posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na 2-3godz. Warto wiedzieć, że potrawa przeciwdziała zaparciom, oczyszcza przewód pokarmowy, zapobiega osteoporozie, poprawia pamięć i koncentrację. Posiada wiele składników mineralnych min: wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, potas, cynk.
Wartość całej potrawy: B-22g , T-160g , W- 60g .Wychodzi około 6-8 porcji.
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481