Tą przykrą i dość niemiłą chorobą można się zarazić bardzo szybko, wystarczy chwila nieuwagi na basenie czy na miejskich kąpieliskach szczególnie w okresie letnim i już mamy problem zdrowotny.
Infekcje grzybicze są zakaźne, dlatego tak łatwo się nimi zarazić. Bezpośrednią drogą zakażenia może być też kontakt z drugim człowiekiem, który już choruje na grzybicę. Nosicielami chorobotwórczych grzybów są niektóre zwierzęta np. psy, koty.
Zarazić się można także poprzez glebę, która zawiera nawozy sztuczne np. spacerując boso po nawożonej trawie lub spożywanie nie mytych warzyw i owoców. Musimy pamiętać, że ze względu na umiejscowienie, można mieć grzybicę skóry ( powierzchni owłosionej i nieowłosionej), głowy, stóp i bardzo często paznokci i pachwin. Do grzybic głębokich zaliczamy grzybice narządów rodnych, jelit, płuc. Na infekcje są narażeni ludzie młodzi, jak i osoby starsze.
Podatność na inwazję grzybicy w naszych organizmach może mieć wiele podłoży.
Może to być nadużywanie leków, niewłaściwy styl życia a co najważniejsze błędy żywieniowe prowadzące do obniżenia naszej odporności i w konsekwencji do grzybicy i zakażeń pasożytami. Choroba w większości przypadków przebiega łagodnie i nie powoduje groźnych dla zdrowia powikłań, jednak często można zauważyć nawroty choroby a to już jest niebezpieczne dla kobiet.
Duży odsetek kobiet przynajmniej raz w życiu przechodzi incydent grzybiczego zapalenia pochwy. U 5- 8 % z nich rozpoznaje się nawrotową postać choroby.
Większość infekcji grzybiczych sromu i pochwy wywołane jest przez drożdżaki z gatunku Candida albicans. Drugim co do częstości patogenem jest Candida glabrata.
Drożdżaki namnażają się w jelicie grubym i przenikają do pochwy od strony odbytu.
Występowanie grzybicy pochwy często związane jest z antybiotykami stosowanymi z powodu innych infekcji. Korzystnym środowiskiem dla rozwoju grzyba są zmiany biocenozy pochwy. Często zdarza się u pacjentów chorujących na cukrzycę, otyłych, cierpiących na niedobory żelaza leczonych sterydami.
Objawy grzybiczego zapalenia pochwy :
Do najczęstszych objawów choroby należą : swędzenie, pieczenie , upławy. Często pojawiają się objawy ze strony układu moczowego ( pieczenie przy oddawaniu moczu, częste oddawanie moczu lub porcjami, uczucie nie do końca opróżnionego pęcherza ). Rzadko choroba może przybrać postać poważnej infekcji wątroby, nerek lub płuc, co ma miejsce w przypadkach obniżonej odporności.
Często pierwszym objawem na które uskarżają się pacjenci to : zaburzenia trawienia, gazy, wzdęcia, uczucie zmęczenia, wahania nastroju, ciągłe przeziębienia. Mogą to być też lamblie, owsiki gronkowiec.
Jak wiemy odżywianie ma kolosalny wpływ na nasze zdrowie i dlatego osoby cierpiące z powodu grzybicy i innych pasożytów muszą koniecznie zmienić swoją dietę i nawyki żywieniowe.
Produkty nie wskazane przy chorobie grzybiczej :
Pieczywo, cukier, wszelakie mąki, soki, dotyczy to także owoców świeżych, mrożonych, suszonych i wszelkich owocowych przetworów. Owoce zawierają dużo fruktozy, cukru prostego i dlatego są idealną karmą dla grzybów i pasożytów.
Pasożyty ukradkiem zasiedlają i kolonizują organizm człowieka. Należy również na czas odgrzybiania organizmu zrezygnować z produktów, które zawierają drożdże, jak już musimy jeść pieczywo to tylko na zakwasie. Nie pijemy alkoholi, szczególnie wina i piwa ( zawierają drożdże ), nie należy spożywać konserw, mleka i wszelkich produktów przetworzonych przemysłowo, nie jemy serów pleśniowych, słodkich jogurtów itp.
Rozwijają się w krwi i naczyniach, powodując tym samym powstawanie chorób sercowo- naczyniowych i innych.
Wielkim problemem w czasie kuracji jest odczuwanie głodu słodyczy. Jak już wiemy grzyby lubią cukier i węglowodany i jeśli dostaną dostatecznie dużo, dochodzi do niedocukrzenia organizmu, ponieważ grzyby zużywają wszystko na własne potrzeby, wtedy robi nam się słabo i może wystąpić atak wilczego głodu. Niestety wiele osób w okresie kuracji przeciwgrzybicznej wraca do diety wysoko węglowodanowej z nadmiarem cukru. Powoduje to gwałtowne rozmnażanie się grzybicy i ponowne występowanie pełnego obrazu choroby. W takiej sytuacji wracamy do punktu wyjścia.
Leczenie i zapobieganie :
Schorzenie jest na ogół leczone lekami przeciwgrzybicznymi, doustne leki zaleca się przed wszystkim w nawracających postaciach choroby. W postaciach o łagodniejszym przebiegu można zastosować kapsułki z kwasem bornym, oraz leczenie alternatywne tj. niekonwencjonalne, chociaż wielu medyków uważa je za mało skuteczne. Leki przeciwgrzybicze do stosowania miejscowego nie dają powikłań systemowych, możliwe jest natomiast podrażnienie i pieczenie w miejscach zastosowania. Leki doustne natomiast mogą nudności, bóle brzucha, bóle głowy, ogólne osłabienie. Zapobieganie polega na wyeliminowaniu czynników ryzyka zakażenia, zaś w przypadku stosowania antybiotyku u kobiet, które wcześniej przebyły infekcję grzybiczą należy zastosować probiotyki. Probiotyki są dobrą formą profilaktyki zakażeń drożdżakowych pochwy. Warunkiem uzyskania długotrwałego efektu ochronnego w pochwie jest zastosowanie szczepów Lactobacilus, których charakterystyka jest zbliżona występującej prawidłowej flory pochwy. Jeść sporo kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Można jeść ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, trochę kwaśnych owoców np. grejpfruty, kiwi, herbaty ziołowe lub zielone, kwaśne wiejskie mleko, zawierające żywe kultury bakterii, można pić mleko kozie i owcze ale rozcieńczone pół na pół z wodą.
Najważniejsze jest jednak zachowanie higieny, nieużywanie drażniących środków kosmetycznych. W sklepach mamy szeroki wachlarz środków do higieny intymnej, takie jak, mydła o kwaśnym ph, zawierającym w swoim składzie kwas mlekowy.
Bardzo ważną sprawą jest wzmocnienie organizmu, bo bez dobrej odporności grzyby zawsze będą atakować nasz organizm. Należy zrobić pełną morfologię krwi, żeby sprawdzić czego brakuje w organizmie.
Grzybice to trudne do leczenia schorzenia, mają tendencję do nawracania i w zależności od rodzaju grzybów sprawiają mniejsze lub większe problemy.
Warto jeszcze raz wspomnieć o tym, żeby jeść nieco inaczej. Poprzez jelita odbywa się wchłanianie ważnych składników odżywczych oraz procesy trawienne.
Jeśli jelita są zanieczyszczone przez grzyby i inne pasożyty to procesy wchłaniania są zakłócone i organizm zaczyna być niedożywiony, a w takiej sytuacji następuje bardzo szybko spadek odporności i efekcie grzyby rozrastają się bardzo szybko.
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481