Ciasto :
40 dkg mąki
25 dkg masła klarowanego
10 dkg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
10 dkg mielonych migdałów
10 dkg masy marcepanowej
Przygotowanie ciasta :
Mąkę i przyprawę piernikową przesiewamy na stolnicę. Dodajemy schłodzone, rozdrobnione masło, mieszamy i siekamy szerokim nożem. Robimy wgłębienie, wbijamy jajko i 2 żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, migdały oraz masę marcepanową i szybko zagniatamy gładkie, lśniące ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników, układamy na natłuszczonej blasze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10- 12 minut w temperaturze 180- 200 C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na tej samej blasze.
Dekoracja:
10 dkg skórki pomarańczowej
10 dkg migdałów lub orzechów.
Pierniczki można dowolnie udekorować lukrem lub tylko lekko oprószyć cukrem pudrem.
Pierniczki można przechowywać kilka miesięcy w szczelnie zamkniętej puszce.
B- około 80g
T- około 320g
W- około 465g w całej ilości pierniczków.
Pamiętajmy, że jeśli udekorujemy lukrem z dużą ilością cukru pudru to wartość węglowodanów się zdecydowanie zwiększy. Z tej ilości wychodzi dość spora ilość pierników, są bardzo smaczne, można zjeść w okresie świątecznym nie więcej jak 2-4 pierniczki.
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481