5- 6 cebul około pól kg
25 g masła ( ja dodałam klarowane )
100 g sera topionego ( złoty ementaler )
2- 3 żółtka
150 g śmietany 30 %
sól, pieprz biały do smaku, szczypta gałki muszkatołowej
pietruszka zielona
Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, kiedy uzyska złoty kolor miksujemy blenderem z dodatkiem bulionu warzywnego około 75 l ( ja użyłam rosołu ), dodajemy ser, żółtka, miksujemy dalej około 20 sekund do rozpuszczenia serka.
Przelać do garnka, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Wlać śmietanę. Można podać z groszkiem ptysiowym z zieloną pietruszką. Zupy wystarcza dla 4- 5 osób. Czas wykonania około 30 minut.
B- 27,7 g T- 98,6 g W- 42,4 g
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481