Litr kwaśnego mleka
250 g śmietany 30 %
1 łyżeczka mąki ( do podbicia ), 5-7 g
pęczek koperku
jaja ( na jedną porcję 2 sztuki )
Wykonanie :
Kwaśne mleko ogrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając do zagotowania się. W małej ilości wody rozrabiamy mąkę, wlewamy do ogrzanego mleka. Zagotować, dodajemy pachnący zielony koperek, solimy do smaku. Na koniec wlać słodką śmietanę nie gotując. Podajemy z jajkiem i żółtkiem na twardo. Można też dodać gotowany ziemniak ( 50g = 8 g w ). Zupa powinna mieć lekko kwaskowaty smak. Tą zupę pamiętam z dzieciństwa. Jadło się ją przeważnie latem z młodym ziemniakiem i dużą ilością koperku. Zapach zupy unosił się w całym domu w promieniach letniego słońca. Smacznego.
Zupy wystarcza na 5 porcji.
Warto wiedzieć że taka zupa chroni przed osteoporozą, korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Sprzyja trawieniu, pobudza apetyt. Może działać lekko moczopędnie
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481