Czasy, gdy były kojarzone z mięsem gorszej jakości minęły. Teraz podroby to hit restauracyjnych menu, gdzie podawane są w eleganckiej formie z wykwintnymi dodatkami. W wielu krajach europejskich ozory czy grasica stanowią główny składnik wykwintnych dań, cenionych nie mniej niż potraw
Nasza pacjentka Brygida K. z Chełma Śląskiego opowiedziała nam swoją przygodę z dietą optymalną i zmianą jaka nastąpiła w całej jej rodzinie. Drogą pantoflową od mojej sąsiadki dowiedziałam się, że zmieniła sposób odżywiania swojej rodziny. Poinformowała mnie, że ukazują się w Dzienni
Kończy się kolejny rok kalendarzowy , nadchodzi czas podsumowania naszych dokonań w mijającym czasie. Chciałabym podzielić się z państwem kilkoma moimi spostrzeżeniami , które nasunęły mi się w ostatnim czasie. Z przykrością stwierdzam, że spora liczba osób rozpoczy
Składniki : 2 kotlety schabowe ( ja miałam z kością ) około 200 g 1 jajko 50 g migdałów płatki 50 g masła klarowanego do smażenia przyprawy do smaku ( sól, papryka , biały pieprz ) Wykonanie : Mięso lekko rozbijamy, posypujemy przyprawami, w rozmąconym jajku obtaczamy kotlety, szybko
Składniki: 30 dkg żeberek 20 dkg pora 50 g ziemniaka 30 g śmietany 30% sól, pieprz do smaku Żeberko gotujemy , dodajemy pokrojony por i ziemniak. Warzywa gotujemy nie dłużej jak 15 minut. Na talerz można dołożyć ok.2 łyżek śmietany(15 g) Porcja dla dwóch osób BTW jednej porcji ok:
Składniki: Litr kwaśnego mleka 250 g śmietany 30 % 1 łyżeczka mąki ( do podbicia ), 5-7 g pęczek koperku jaja ( na jedną porcję 2 sztuki ) Wykonanie : Kwaśne mleko ogrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając do zagotowania się. W małej ilości wody rozrabiamy mąkę, wlewamy do ogrzanego
W ostatnich latach można zauważyć znaczny wzrost ludzi ze znaczną nadwagą. Widać to również wśród pacjentów którzy jak twierdzą są na diecie optymalnej. Zdarza się, że pacjent przychodzi z dokładnymi wyliczeniami produktów które zjada i wydaje się, że wszystko jest tak jak być powinno