Składniki: 30 dkg żeberek 20 dkg pora 50 g ziemniaka 30 g śmietany 30% sól, pieprz do smaku Żeberko gotujemy , dodajemy pokrojony por i ziemniak. Warzywa gotujemy nie dłużej jak 15 minut. Na talerz można dołożyć ok.2 łyżek śmietany(15 g) Porcja dla dwóch osób BTW jednej porcji ok:
Nasz pacjent Pan Stanisław M. którego perypetie zdrowotne zostały opisane w miesięczniku Optymalni w kwietniu 2012 roku , który cyklicznie odwiedza naszą przychodnię zadał sobie trochę trudu i odpisał na odpowiedź dr Ewy Gwóźdź dotyczącą wpływu niepełnowartościowej żywności na zdrowie
W ostatnich latach można zauważyć znaczny wzrost ludzi ze znaczną nadwagą. Widać to również wśród pacjentów którzy jak twierdzą są na diecie optymalnej. Zdarza się, że pacjent przychodzi z dokładnymi wyliczeniami produktów które zjada i wydaje się, że wszystko jest tak jak być powinno